fredag, juli 31, 2009

Seize the Day (avoid work)

Jag sitter och jobbar med en text till årsredovisningen. Det ger mig huvudvärk så nu går vi ut och gallrar äpplen istället.

torsdag, juli 30, 2009

Citat Lilla H

När vi var hemma hos mina föräldrar i veckan tog Lilla H en vaxkrita och ritade på tv:n. Martin Timell blev helt blå i fejan.

- Det vet du ju att man bara målar på papper!
- Titta, mannen är blå, mamma!
- Så får du aldrig göra igen. Nu blev jag faktiskt ledsen.
- Det var inte ditt fel, mamma.

Barn är ett folk

Vi är barnvakt ikväll förresten. Mathea, snart 2, sover uppe i Lilla Hs rum medan han slaggar i resesängen inne hos oss.
Barnvaktandet kom sig av att jag efter några glas rosé för mycket igårkväll utbrast "Vi måste vara barnvakt åt varandras barn oftare" på en liten grillfest. Som ett brev på posten landade det så en liten Mathea hos oss.

Det är så märkligt att passa andras barn när man bara har ett själv. Ens eget är default setting och man blir lite förvånad när det "nya" barnet har helt andra egenheter. (Ni fattar att jag inte blir förvånad på riktigt va? Mer att känslan är ovan.)
När hon skulle sova grabbade hon inte tag i napparna som om det gällde livet så som Lilla H gör. Hon slängde heller inte sitt gosedjur (dockan Dolly) tvärsöver rummet utan gömde den bakom ryggen. Hon är helt enkelt en helt egen person. Hoppas att en av hennes egenheter är att sova länge på morgonen. Det sa jag i alla fall till Sambon.

6638

Sambon har köpt en ny I-pod och jag har ärvt hans gamla. Jag har aldrig ägt någon förut och jo, jag vet att det är lite konstigt. Ingen annan svensk under 40 år går utan. Men jag då? Jo, men jag har liksom inte riktigt vetat när jag ska använda den. När jag åker buss läser jag hellre eller lyssnar på radio i mobilen. Klipper gräset gör Sambon (för jag har sådan hösnuva).

Men nu. Nu är jag ändå lite glad och ska genast ladda ned några podcasts med sommarpratare. Jag har inte lyssnat på ett enda avsnitt i år. Vilka rekommenderar ni? Vilka kan jag hoppa över?
Allra gladast är jag dock över att jag slipper lägga in en massa låtar själv, det har ju Sambon redan gjort. 6 638 stycken för att vara exakt. Det är 17 dagars musik så det ska nog räcka ett tag.

Jag hittar ingen bra rubrik som inte låter snusförnuftig


Jag gillar Camino, ett glassigt magasin för den som är intresserad av hållbar konsumtion. Men jag blir lite beklämd när jag läser en intervju i GP med chefredaktören Johanna Stål.

Så här säger hon om att genomsnittssvensken slänger ett halvt ton hushållssopor per år:
"I Sverige är vi bra på att källsortera våra sopor men i slutändan så slänger vi dem trots allt. I andra länder är man duktigare att hitta nya funktioner kring använt material i vardagen. Jag har själv en gammal konservburk som pennställ".

Hon har en gammal konservburk som pennställ!!! Ja, men vad bra. Om alla gjorde som Johanna skulle vi inte ha några problem med sopor i världen, för konservburkar använder vi ju inte så ofta och pennställ kan man aldrig få för många av. Eller? Så otroligt naivt.

Visst ska man tänka över sina köp, det behöver de flesta av oss bli bättre på, men i mångt och mycket handlar det om att lära oss återvinna det vi inte längre vill ha på bra sätt så att materialet kan bli till nya varor igen. En konservburk med pennor i känns lite...futtigt.

Visste du t ex att vi i Sverige samlar in 20 kg elektronikskrot per person och år? Det betyder ju inte att just du kör till tippen med en gammal tjock-TV flera gånger om året utan det samlade avfallet i landet inklusive industrins. Men industrin är såklart allas vårt ansvar eftersom den tillverkar allt det vi behöver i vår vardag.
Jo, så i Sverige samlar vi alltså in 20 kg medan i man i t ex Italien och Polen bara samlar in 1-3 kg per person och år. Betyder det att de använder så mycket färre prylar där? Eller betyder det att insamlingssystemet inte fungerar som det ska och att gamla datorer bränns upp istället för att man tar tillvara på materialet? Eller - ännu värre - att prylarna säljs till tredje världen där en gammal dator från västvärlden kan användas ytterligare några månader för att sedan brännas upp på en undermålig soptipp så att plaster och metaller förgiftar deras natur?

Nu råkar jag jobba på ett företag som köper industriavfall, återvinner avfallet och sedan säljer det vidare till produktion igen och vet kanske mer än de flesta om ämnet, men jag förväntade mig hursomhelst något mer upplyst från redaktören på Camino.

måndag, juli 27, 2009

Sommar summarum

En vecka kvar på semestern och det dåliga vädret gör ju att det inte känns helt oävet. Visst är det skönt med en sovmorgon mitt i veckan, med mer Lilla H och mer tid att läsa och slappa. En helt okej semester, apselut, men det var ju så mycket mer jag hade önskat mig.

Så vad har vi gjort egentligen?

Måsten:

Köpa lägenhet Haha! Knappast.
Sälja av massa grejer på Blocket Skojar du?
Börja packa lite försiktigt Nämen...
Jobba någon dag här och där Jo, faktiskt. Tre heldagar har det nog blivit sammanlagt.

Väderberoende:

Badutflykter (vi åker till någon av våra tre favoritsjöar nära oss) Två (2) ggr har jag badat på semestern. Plus en gång på badhus!
Grillkvällar Alldeles för få. Går att räkna på fingrarna.

Resor och utflykter:

Hemstaden kommer säkert besökas i ett par omgångar. Jo, är här nu.
Sambon åker till London några dagar Jo, han är där nu.
Jag och syrran åker till London några dagar Jo, det hanns med.
Nöjesparken i Götlaborg Inte ännu. Vägrar regnponcho med kaniner på.
Djurparken nästgårds. Djuren ligger väl i sina bon och tar skydd för regnet.
Kanske en tur till Sthlm. Nä, det hanns inte med. Kanske en hösthelg?

fredag, juli 24, 2009

På spåret

Igår var vi och kollade på en lägenhet. Något för dyr för oss, men vad sjutton, det är ju mitt i sommar'n. Stackarna kanske är desperata och måste sälja ögonaböj! Kanske är vi ensamma på visningen medan alla andra tagit en restresa till solen!

Föreställ er nu ett scenario som är totalt motsatsen till det just beskrivna, lägg sedan till att en av de övriga spekulanterna var Ingvar Oldsberg (som Sambon glatt hälsade på) så vet ni hur det är att gå på visning just nu.

Tjoflöjt!

tisdag, juli 21, 2009

Jag läser, jag är lat

Nu har jag inte bloggat på en vecka och så himla länge var vi ju inte i London. Nejdå, vi har varit hemma sedan i söndags kväll. Dessvärre har jag gått och blivit lite blogglat. Lite datorlat överlag, it feels too much like hard work. Too much like work.

Och så har jag fått läsdille. Läser, läser och läser. Skönt! Ännu inga riktiga höjdare i sommar men den olästa högen är mäktig så jag hoppas på en vinstlott snart. I väntan på det tipsar jag om några av mina favoritböcker, samtliga är böcker jag läst flera gånger och som jag gärna läser igen.

Kate Atkinson - Behind the Scenes at the Museum (I museets dolda vrår, tor jag den heter i översättning)

Zadie Smith - White Teeth (Vita tänder)

Hjalmar Söderberg - Den allvarsamma leken

Marianne Fredriksson - Anna, Hanna och Johanna

Jonathan Coe - What a Carve Up! (Huggsexa)

söndag, juli 12, 2009

Enna lita tös

Pratade med min goda vän, den blivande tvåbarnsfarsan, i förmiddags strax innan lunch. Blivande tvåbarnsmamman hade lite sammandragningar, men inget större hallå, hon gick väl omkring och syltade och saftade som vanligt.
Ringde igen klockan åtta för att höra om vi kunde komma förbi med skötbordet imorgon.
- Hej det är jag igen. Är du tvåbarnsfarsa ännu? skojade jag.
- Ja, jag är nere och handlar lite, bodies och sånt. Vi har ju inget sånt i torpet.
- Men gud, du skojar.
- Haha! Nej. Det blev en liten Edit.
- Men guuuuud! Men guuuuuuuuuuuud!

Sååååå stort grattis. Och vi kommer förbi med skötbordet imorgon.

Small girls in big Lndn.


Snart åker de här salta sillarna till London. Shoppinglistan börjar så smått att ta form.

Minifesto 8 aug kl 15


Vi ska ha festival hemma hos oss! Kul va? Vill ni komma? Vill ni spela? Alla akter är inte spikade ännu men klart är att (delar) av Sambons gamla band spelar ihop för första gången på fem år.

lördag, juli 11, 2009

A child possessed

Mitt barn är så tydligt för mig nu under semestern. Vi hänger liksom ihop på ett helt annat sätt än till vardags. Idag är första gången vi är ifrån varandra överhuvudtaget sedan jag gick på semester för två veckor sedan. Skönt i ett par timmar, men nu vill jag ha honom här så jag kan nafsa honom lite i låren igen.
Och det är härligt såklart. Och lite läskigt. För det händer så mycket och han vill och kan så mycket och sätten han uttrycker det på blir allt mer sofistikerade.
Jag är en viljestark person, det kan nog de flesta som känner mig hålla med om. Men Sambon är nog snäppet "värre" och Lilla H, ja, han visar goda tendenser på att bli familjens "värsting".

Någon trotsålder ska man dock inte tala om, men våra dagar styrs så mycket av honom och hans vilja. Nähä, du vill inte äta frukost, det var något nytt, då kanske vi får lägga om lunchplanerna eftersom du ju inte är superförtjust i det vi hade tänkt ha... Oj, nu regnar det, då blir det ingen lekpark, vad ska vi då hitta på för att du ska ha det så roligt som möjligt....osv. Bortskämd är han såklart men hittills har jag inte tyckt att han utnyttjat det. Fast nu vet jag inte. Det där med dagis, tydliga regler och krav på att anpassa sig efter en grupp är så himla viktigt. Som förstagångsförälder har man helt enkelt för mycket tid och kraft att lägga på de små, det är mina absoluta övertygelse.

Och så lite nytt på språkfronten. Eftersom Lilla H blir tvåspråkig från födseln har jag kallt räknat med att han skulle gå om mig i sina engelskakunskaper. Men kanske först om några år. Redan nu besitter han dock ett förråd av ord som jag inte behärskar.
-Daddy, look. An articulated lorry!!! (Någon slags ledad lastbil, tror jag)
eller
- Mamma, daddy come! He's driving a combined harvester!!! (Någon slags multi-skördemaskin)

Ta dig samman mänska

Jag har lite myror i brallan nu. Det som bara skulle bli en mellanlandning i huset på några dagar har nu snart blivit till en hel vecka av lite olika skäl.
Visst är det sköööönt att huset är välstädat, tvättkorgen nästan tom, kläderna prydligt ihopvikta och frysen full av fiskgratäng MEN, som sagt, myror i brallan.
Och så det här vädret, sol och regn om vartannat, hur ska man kunna planera dagarna då?

Om vi hade bott i stan hade det varit enklare (inbillar jag mig). Regn? Okej, men då kliver vi i gummistövlarna och tar en tur till Naturhistoriska. Solig kväll? Ja, men då slinker vi ned i Slottskogen på lite spontangrill med folk och fä. Här ute blir det så stora projekt av allt. Nu är Sambon och Lilla H på Ikea för att, bland annat, köpa ett skötbord. Nudge nudge.
Nä, men såhär: Min bästa killkompis väntar barn nummer 2 vilken dag som helst. "Jag kommer förbi nästa vecka och säger hej. Är det nåt ni vill låna eller så?" "Nej, men du kan väl ta med skötbordet ni fick låna till Lilla H?" "Ööööh, jag tror tyvärr Sambon slängde det av misstag, men ni kan ju låna vårt." "Sure"
Sedan visar det sig såklart att Sambon kastat även det skötbordet på tippen, det såg kanske inte så roligt ut med laminaten som bubblat sig lite efter en och annan kisskaskad.

Så jag är mol allena (hallelujah) och sitter och jobbar lite. Eller ja, jag hade tänkt göra det nu när jag byggt upp tillräckligt dåligt samvete efter att ha läst ut en bok, surfat runt och proppat munnen full av Willys mörka päronchoklad och överdoserat på Emmys islatte.

tisdag, juli 07, 2009

Stan är full av vatten


Älvsnabben lägger till vid Slottsberget på Lindholmen, Norra Älvstranden, Göteborg.

Det där regnet alla varnade för, vart tog det vägen egentligen? Här har det kommit några droppar de senaste nätterna men absolut inga mängder. Idag var det snudd på badväder i vår lilla by.

Men vi hade planerat för en heldag inne i stan så det bidde inga badringar. Två lägenhetsvisningar, mest för att känna på områdena där vi inte känner oss så hemma, Klippan och Norra Älvstranden. Sambon blev eld och lågor ute på Eriksberg (del av Norra Älvstranden) och jag kärade ned mig lite i Älvsnabben, Sveriges svar på Staten Island-färjan i New York. Tänk er mig som Melanie Griffiths i Working Girl fast med snyggare hår. Det börjar brännas.

måndag, juli 06, 2009

God save the Queen, we're coming to get you


Flyginformation
Sträcka Avresa Tid Ankomst Tid Flygbolag Flygnr Frivikt
Landvetter - London, Heathrow Tors 16 jul 06:45 Tors 16 jul 07:55 Sas SK523 20 kg
London, Heathrow - Landvetter Sön 19 jul 18:45 Sön 19 jul 21:45 Sas SK522 20 kg


Hotellinformation
Resmål London
Hotell Days Hotel Shoreditch
Kategori Dubbelrum
Måltider Engelsk Frukost
Antal enheter 1
Incheckning Torsdag 16 juli 2009
Utcheckning Söndag 19 juli 2009

söndag, juli 05, 2009

Idag, imorgon och så en vecka med regn


Vi plockade smultron vid vägkanten imorse.

Vi har varit på en liten roadtrip med nedslag hos vänner och bekanta. Imorse vaknade vi upp på Orust hos några goda vänner, närmare bestämt i Svanesund. Flanerade en stund bland villor och torp med vidunderliga utsikter och salta vindar och funderade på om man kanske kan pendla från stan till Svanesund?
Svaret är nej, det ska vi inte göra.

Hemfärd efter lunch och sedan njuta av de (sista) varma strålarna innan vi drog fram de torra krukorna för att möta regnet. När det kom satt vi inomhus och åt Sambons thaikyckling med god aptit. (Ett reviderat, väl beprövat gammalt Arlarecept.)

Och nu smider jag planer för en vecka med regn om man ska tror prognosen. Vad hittar ni på?
Det lutar åt ett par, tre lugna dagar här hemma med utflykter till kompisar i byn. Kanske kokar jag rabarbersaft, kanske lagar jag ett hål i Sambons shorts.
Förhoppninsgvis bokar jag också en resa till London.

Dessutom ska vi spana in ett par, tre lägenheter. Utbudet är skralt nu men det är inget att göra åt. Nu är huset sålt sånär som på ett litet tilläggsavtal som ska undertecknas de närmaste dagarna. Vi säger ett lågmält yippie.

Nöjdast är jag dock åt att semesterkänslan hittat mig. Igår, på väg mellan Stenungsund och bilfärjan kom den flygande och landade på mina axlar med ett ömt surrande. Och den sitter som ett smäck, kan jag meddela.

This one's for you, Kimsan



Naturliga poser från veckans mesta egotripp.