fredag, december 30, 2011

Min stjärna


Superstjärnan. Solen i systemet. Holger George.


Stooort Starwars fan. "Mamma, vad heter Starwars på engelska?"


Nytt gäng klappar under granen. Och girlander i taket. Han är ju till hälften engelsman gudbevars.




Då var det till att gå på't igen då. Skriver det här inlägget mitt i natten och minns hur det var.
För fem år sedan var jag nyförlöst och superskraj/glad. Allt hade jag framför mig.
Imorgon fyller du fem och vi går som vanligt "all in", din pappa och jag.

onsdag, december 28, 2011

Vad är det här?




En försenad klapp anlände från sambons bror idag. Men vad är det för något? Delen med hål passar i formen och lämnar nån centimeters utrymme till botten. Teflon.

onsdag, december 21, 2011

Fånga julen 15

Nu är det bara raksträckan kvar så är vi framme så bäst att passa på att njuta. Igårkväll slog vi in paket i sällskap av små, små glas med sherry. Årets tema blev lite oplanerat men fint ändå. Guld, silver, rött, tomtar och stjärnor. Typ.
Sambon svarade för några paket men var mest logistikansvarig. Packade undan alla paket i en rasande fart, så snabbt att jag inte hann ta några bilder.

Idag var det sista dagen på jobbet innan julledigheten. Behöver jag säga att den är efterlängtad? Vi ska fira jul hemma i år, och då menar jag inte hemma som i hemma hos oss, utan hemma i Sverige. Från och med imorgon kväll finns jag parkerad i en soffa hos mamma och pappa: Där tänker jag stanna tills den 27e allra minst.

tisdag, december 20, 2011

Fånga julen 14



Granen står så "grön" och grann i stugan.

måndag, december 19, 2011

Fånga julen - rättelse



Självklart blev det nåt till Holgers fröknar ändå. Det dåliga samvetet liksom förgör mig annars. Det är dom (som tar hand om mitt barn för dålig lön) och nån välgörenhetsorganisation (i år BRIS, kommentarer överflödiga) som MÅSTE få varje år.

Fånga julen 12,13,14,15,16....typ

Jo, men det är väl klart att det varit små glimtar av julmys här och där också i veckan som gått. Lucia på dagis var fint, det var diktläsning av en snart femåring och en mamma som ställde sig på en pall för att se och höra och le fånigast av alla (inte jag alltså. Jo, ok då)
Det var fint.

Men sen blev det en sån där stressig vecka som det alltid blir runt lucia. Det är därför det är bra att ha börjat mysa lite före just luciaveckan... Det blir mycket på jobbet eftersom man inser att man lagt in en megalång julledighet, det blir lite julklappspanik då man inser att man inte vill trängas/hinner trängas i butik och att det är så lätt att "klicka hem". Jovisst, lätt som en plätt, klickettiklick, men då kanske man ska vara ute i hyfsat god tid.

Och så blev det en lite minikräksjuka på det som innebar två vab-dagar (för Sambon) och så gick hela lördagen åt till barnkalas. Min stressnivå har på allvar försämrats sedan helvetesperioden i höstas och jag hade huvudvärk hela lördagen. Men vampyrparty blev det och Holger var nöjd.

Nu är det julvecka och jag retirerar gladeligen (nåja) inför det faktum att det som inte är gjort nu blir inte av (i år heller). Nu ska jag fokusera på att jobba undan så gott det går och ägna kvällarna åt mys.

Bye bye säger vi alltså till:
1) det hemlagade julgodiset
2) för-julmys med syskonen
3) hemgjorda julgåvor till förskolepersonalen
4) och säkert massa annat som jag gudskelov har glömt!



tisdag, december 13, 2011

Fånga julen 11




Skickat frÃ¥n min iPhoneEfter lucia med efterföljande pyssel på dagis somnade jag i soffan. Nu: färdig med julkorten! Inte så många, men fina!

Fånga julen 11




Det är luciamorgon och jag vaknar av mig själv, orimligt tidigt.
Funderar på livets ytterligheter en stund innan jag stiger upp.
Det är luciamorgon och jag slår på tv:n med mute-knappen intryckt. Nu ska här mysas! Om inte med alla sinnen, så i alla fall med synen. Men nej, bereaved. Luciamorgonen börjar inte förrän 7. 7!!???! Måste vara nytt påfund.
Det är luciamorgon och det vet ju alla att den börjar i ottan. Så många luciatåg jag tågat i, de allra flesta i ottan. Det som jag oftast tänker på är det då vi på gymnasiet varit ute och festat ganska hårt kvällen innan, utklädda förstås. När de första, skälvande tonerna till luciasången sattes var vi utsmyckade enligt konstens alla regler. Min vän hade dessutom adderat ett mångkulturellt perspektiv. Sojan i ansiktet (!) från lussekvällens Kris Kross-mundering satt kvar.

måndag, december 12, 2011

Julen slank ur näven

Jag hade problem med blogger i helgen. Lade om till deras nya gränsnitt och vips försvann möjligheten att göra inlägg....
Ni missade dock inte så mycket.
Fredagens julfest på Universeum var otroligt lyckad men kanske inte så julig. Lite glögg och finfin julmat men annars mest fokus på fina lokaler och bra drag.

I lördags var jag långsam, vilket jag tyckte kändes orättvist med tanke på att jag under fredagkvällen drack
1 glas vin
1 litet glas glögg
1 snaps
1 halv alkopop

under loppet av sju timmar. Långsamheten till trots tog jag mig ut på stan i lördags i stormen. Fikade länge och väl med en vän och tog sedan små myrsteg inne i Nordstan. Kom hem med en inpackning till mig och noll julklappar.

Den eventuella julklapps-stressen rådde jag dock bot på igår då nästan alla klappar klickades hem. www.asos.co.uk och amazon.co.uk är fabulösa för presenter!

Nu är det nästan bara Holgers apket kvar, men vi har bestämt vad vi ska köpa och Sambon handlar hem eftersom han vill testköra varenda liten monstertruck. Ursäkten är: Imagine if Holger opens it and it doesn't work properly. He'd be heartbroken...

Igår tände vi tredje ljuset och åt pepparkaksmuffins men i övrigt var det risotto och goda vänner. Inte en tomteluva i sikte. (Men en och annan julsång slank ned).




fredag, december 09, 2011

Fånga julen 9



Utsikten när man vaknar i Holgers rum.Jag vet inte varför förra inlägget blev så sabbat, något med koden, men eftersom jag mejlade inlägget från telefonen kan jag inte gå in och redigera.
Det blev fel nummer också, hade inte alls fångat tio jular.
Nu blir det ett inlägg till där jag får försöka peppa mig själv till julfångst. Igår var en risig dag som följts av en blä-natt. Höll i en workshop på jobbet som gick sådär. Inte dåligt men inte heller bra. Sedan min extrema period i höstas med efterföljande sjukdom tror jag att min stresströskel sänkts. Jag går upp i varv och har framförallt svårt att lugna ned mig. Workshopen följdes av diverse andra snabba arbetsuppgifter, bland annat ett fotouppdrag som inte var färdigt förrän kl 18.
Tyckte att jobbet fick bjuda på taxi vilket kändes som en lysande ide tills dess att jag kom ihåg att jag var tvungen att stanna till i Nordstan och köpa senapsgula strumpbyxor så då blev det ändå en spårvagnsbiljett för att komma hem (det hade börjat storma).
Trots mysig kväll framför Seinfeld var jag fortfarande spänd när jag gick och la mig. Tog långt tid att somna och vid halvtvå kom Holger traskandes, det var väl stormvindarna som väckte honom. Orkade inte med tanken på att ligga och trängas med honom i vår 160-säng så gick över till hans säng. (sköna 90 cm just for me!)
Vaknade igen runt fyrasnåret och här är vi nu. Klockan har ringt och jag känner mig iofs inte alls stressad längre (jobbet, liksom, who cares?) men ack så trött. Och så är det naturligtvis julfest med jobbet, brukar bli kul. 200 personer är vi som i år ska ha julbord i akvariehallen på Universeum. Kul! Och perfekt för mig eftersom det är så nära hem.
Men tajmingen kunde alltså varit bättre. Tror inte att ett par senapsgula tights kan rädda mig ikväll men kanske att lite glittersmink kan?

Fånga julen 10







Det går ju inte riktigt ihop det här med julklappsshopping och egna hastigt uppkomna "behov". Sällan tillbringar man så mycket tid i butiker, fysiska eller virtuella, som i december.
Ett besläktat problem är den plötsliga vurmen för kläder i julfärger. Har köpt två röda tröjor senaste veckorna, men det lättar ju upp bland allt det svarta i alla fall.
Provade dessutom en klänning i rött "siden" men den fick hänga kvar på galgen. Lite synd för väldigt mycket att gilla: färgen, båtkragen, längden, den oansenliga framsidan i kombination med den roliga ryggen. En Lisa-klänning, som mina vänner skulle säga.
Men vid närmare inspektion av ryggen: Hur tänkte de här? Nog för att jag har extrem svankrygg men man ser ju rakt ned till trosorna and beyond!
Nä, åter till julklapparna.

torsdag, december 08, 2011

Fånga julen 8




Skickat frÃ¥n min iPhoneLite, ofta är en bra målsättning i alla fall med en snart femåring ( i alla fall med min snart femåring). Tog fram kottarna, stjärnorna och limmet. Hejdade mig innan jag tog fram glittret, ståltråden och den där stora grenen han släpade hem häromveckan.
Vi satte igång. Fem minuter senare var Holger "klar".
- tur att jag tycker det är kul att pyssla, sa jag till Sambon medan jag avslutade de övriga tre och en halv kottarna.
- No shit, sa han.

tisdag, december 06, 2011

En Lisa testar ett liv (nästan) utan listor

På både en och två och tre bloggar läser jag om listor; alla dessa listor.

För oss som är listfantaster är december månaden då vi riktigt kommer till vår rätt. Till och med den mest inbitne listhatare har svårt att klara december helt utan ( om man inte har en fru/man som gladeligen tar på sig all planering själv). Det är julgodislistan, bjuda på glöggfest-listan, julkortslistan, alla julklappslistor och en höl drös andra.

I år har jag bestämt mig för att minska ned på mitt listeri-extravaganza av två skäl:

1) På jobbet har jag, som är projektledare, självklart en driljard listor av olika omfattning och i olika kanaler. De finns i excel, word, på mejlen, på telefonen, utskrivna, handskrivna, hos leverantörer mm mm. Jag får liksom mitt behov av listor med råge tillfredsställt här.
2) Sambon klagar över att våra normalt mycket angenäma kvälls-snack fram i december alltmer liknar projektmöten. Det där med att vi tillsammans driver företaget Familjen AB är inte riktigt hans melodi.

Om jag trodde att nedbantningen av antalet listor skulle skapa ett regelrätt kaos här hemma hade jag självklart inte haft något val men jag har nämligen upptäckt följande om listor:

1) Om man har gjort en mycket utförlig lista som man t ex tappar bort alternativt måste strunta i pga tidsbrist eller något annat och sedan hittar/plockar upp den här listan typ två månader senare brukar man upptäcka att flera saker glömdes bort men att det gick lika bra ändå!
2) Har man en lista över något blir det lätt att det slinker in rent onödiga saker typ inköp, aktiviteter etc som bara tar tid och pengar i anspråk.

Inför julens festligheter har jag absolut några listor, främst julklappslistor som jag fått på mejl eller själv skickat iväg. I övrigt tänker jag att det mesta löser sig. En sak är jag dock lite orolig över att glömma bort, nämligen presenten till Holgers fröknar. Den ”aktiviteten” hänger liksom inte ihop med något annat. Får nog ta och mejla mig själv en påminnelse om att skriva upp den på väggkalendern därhemma… För kalendern räknas väl inte som lista?

Fånga julen 7

Znyggt halsband.


Snart ska jag lägga ut ett långt inlägg om listor och att jag försöker minimera antalet sådana i mitt privata liv. Men först ska jag delge er min önskelista. Den är föredömligt kort och koncis.

OPI nagellack (plomberat då jag redan har några färger)
Blaffiga korta halsband
Body scrub från Body shop
Vita underkläder från Twilfit
Hotellnatt för 2 på tågavstånd från Gbg
Färgglada blusar i material som ej behöver strykas


Nu har det börjat dyka upp statusuppdateringar på Facebook av typen: "Alla klappar klara. Skönt!"
De människorna kan gå och...köpa mina klappar också eller nåt. Jag köpte min första julklapp i oktober. Var sjukt nöjd tills jag i all hast fick förvandla den till fars dags-gåva. Ouch. Nuvarande status: Har köpt in mig på en present. Här finns med andra ord utrymme för förbättring.

måndag, december 05, 2011

Fånga julen 6



Pepparkakshuset - den ocensurerade versionen.

Vi byggde, f'låt, vi dekoreeeerade ju ett pepparkakshus förra veckan. Det var tindrande ögon på stora och små. Eller?
Kvällen innan vi skulle skrida åstad sonderade jag terrängen lite med familjens överhuvud:
Jag: på måndagar brukar vi ju gå till simhallen efter dagis, jag undrar om du hellre vill bygga ett pepparkakshus?
Holger (efter att ha funderat lite): jag vill helst bygga pepparkakshus för då hinner jag se på tv också och det är det bästa jag vet.

Ridå.

Två kvällar senare åt han upp skorstenen. När jag frågade varför blev svaret: jag var hungrig...

Nåväl. Ikväll öste vi på med lite extra snö för att inte skorstenen skulle kännas så... icke närvarande.

söndag, december 04, 2011

Hela havet stormar...

Men hemma hos mig råder stilla ro och nära. Det har varit en dramatisk vecka för många i min närhet.
Jag ser inåt och det är gott. Livet!

Fånga julen 5




Ett sent träningspass med efterföljande energipåfyllning. En leende lussesol signerad Holger lyser upp. Han har bakat med sin mormor, själv bakar jag inga lussekatter om vi inte bjuder in till större adventsfika. Har även slutat baka pepparkakor sedan jag brände vid en hel sats 2007. Äter dock desto fler köpta.
Vad gäller lussebullarna så har jag en engelsman som inte förstår dem, en Holger som tröttnar efter en halv och så jag som är nöjd med dem jag äter på jobbfikan och hemma hos andra.

lördag, december 03, 2011

Fånga julen 3




Det blev en dag som gjord för att gömma sig undan stormen. Som gjord för att se hyacinterna slå ut, blomma för blomma.
Lite julmusik hade suttit fint, men jag böjer mig för Sambons vädjan om att vänta en vecka eller så.
Istället lyssnar vi på Dennis Wilson från The Beach Boys. Sakralt nästintill. Lyssna till exempel på den här.
http://www.youtube.com/watch?v=arQUVdjI2y0&sns=em

fredag, december 02, 2011

Fånga julen 3




Skickat frÃ¥n min iPhoneJag gillar att fynda. Inte så att jag jagar extrapriser eller köar för att komma först in på rean. Inte heller gillar jag Ullared. Vid närmare eftertanke kanske jag inte gillar att fynda? Jo, på mitt vis.
Såhär: jag gillar att gå på rean en månad efter att den börjat, när det börjar gå ned mot halva reapriset och bara udda storlekar och konstiga plagg finns kvar. Då brukar jag alltid hitta nåt. (och, jo, jag använder allt jag köper.)
Jag gillar också billighetsvaruhus de flesta fnyser åt, typ ÖoB. Och visst, mycket är SKIT men jag slipper trängas och det finns alltid guldkorn. Rusta är en annan sån butik. Dit åkte vi efter jobbet idag för att köpa present till helgens barnkalas. Fyndade dessutom: en ljuslykta till altanen med ett par blockljus för 129 resp 10 kr st. Ett rör med discokulor till grenen som Holger släpade hem häromdagen för 29:90 samt en baka-bok för barn jag ändå tänkt köpa, 69 pix. Går ned i julklappssäcken. Onödiga grejer? Något lite, kanske, men bara lite. Cheap and cheerful, det är min melodi!

Julkalendrar vi minns

Hanna kommenterar mitt inlägg Fånga Julen 2. Hon minns kalendern Julpussar och stjärnsmällar som visades 1986. Den har jag konstigt nog inget minne av alls.
Trolltider, som är en av mina favoriter, gick i repris 1985, sex år efter att den visats första gången. Det kan man utläsa av den här listan.
Konstigt ändå, att reprisera en kalender.
Kaspar i Nudådalen med underbare Per Oscarsson såg jag inte 2001, men den gick i repris för ett par år sedan på Bolibompa, den gillade både jag och Sambon.

torsdag, december 01, 2011

Fånga julen - Dag 2




Skickat frÃ¥n min iPhoneÅrets adventskalender Tjuvarnas Jul gjorde succé här hemma. Fick väcka Holger imorse, nåt som nästan aldrig händer då han är av den morgonpigga sorten, men på mindre än tio sekunder satt han förväntansfull i soffan.
Passar utmärkt för en snart-femåring och en snart-37-åring.
Förra årets gillade varken jag eller Holger nåt vidare.
Vilka minns man av sin barndoms julkalendrar? Trolltider, såklart, om än vagt. Toffelhjältarna var en stor favorit, å så minns jag en med stillbilder och ett väldigt kristet budskap eftersom den var så trist!

Bilden från den pimpade altanen tog jag imorse = äntligen dagsljus, äntligen regnfritt