tisdag, februari 08, 2011

Om orden på jorden

1. Hur gammal var du när du lärde dig att skriva?
Jag tror jag var fem eller sex. När jag började skolan kunde jag läsa och skriva och trodde därför att "läsläxa" betydde att man skulle memorera texten.
Jag var nog ganska tidig då men idag verkar det som om barn lär sig mycket tidigare. Holger kan skriva sitt namn trots att han är måttligt intresserad av att skriva.

2. Tyckte du om att skriva uppsats i skolan? Kommer du ihåg något du skrev under skoltiden t.ex. en uppsats eller berättelse. Vad handlade den om?
Det har alltid varit favorituppgiften i skolan. Jag kommer ihåg en berättelse jag skrev på långstadiet som handlade om ett barn som begick självmord (?) Den hade ett mycket rafflande slut, tyckte jagdå.

3. Hur kommunicerar du bäst – muntligt eller skriftligt?
Skriftligt. Jag brukar säga det på jobbet om jag vecklar in mig i något resonemang: Det är ju tur att jag kan skriva i alla fall.

4. Har du skrivit dagbok någon gång? Berätta någonting om ditt dagboksskrivande.
Ja, periodvis men jag har aldrig varit någon inbiten dagboksskribent. Bloggen är mycket, mycket roligare. Har aldrig gillat att skriva för byrålådan.

5. Har du någon skrivande förebild? Vem?
Det finns oändligt många författare jag gillar, men oftare blir jag mer impad av duktiga stilister eller sådana som ger sig den på att de ska bli utgivna.

6. Vänsterhänt eller högerhänt?
Höger.

7. Vad karakteriserar dig som skribent? Styrkor och svagheter? (Skriver du snabbt? Långsamt? Kontrolläser du din text under skrivandets gång eller efteråt? Kontrolläser du överhuvudtaget? Skriver du bra under press t.ex. om du har en deadline? Skriver du kortfattat eller har du svårt att begränsa dig? Föredrar du att skriva på dator eller för hand?)
Förutom bloggen skriver jag mest reportage eller kortare artiklar och då lägger jag mest tid på ingressen, att den ska kännas helt rätt. Jag gillar att skriva texter i ett svep för då har man nåt "att jobba med". Först knör jag in allt och sedan väljer jag bort. Jag är beroende av deadlines och skriver väldigt bra under press, det är nog främsta styrkan. Svaghet? Ibland kan jag tycka att det är förfärligt tråkigt att samla in materialet. Skriver alltid på datorn.


8. Vilken text, av allt du har skrivit under årens lopp, är du mest nöjd med?
Kul fråga! Något av mina större reportage... En text som poppar upp är ett rep från en trädgårdsodling, lustigt nog. Minns att jag kände mig nöjd med det stilistiska. Det fanns en fin sammanhållande ton och många fina liknelser. Sedan kan man känna sig sjukt nöjd som nyhetsreporter av "att få ihop det" överhuvudtaget innan deadline. Kanske när jag intervjuade dåvarande statsministern Göran Persson?

9. Har du upplevt ett riktigt skrivflow (dvs. när du har varit så inne i skrivandet att du glömt bort tid och rum) någon gång? Berätta!
Tid och rum...Nä, klockan är nog alltid närvarande när jag skriver. Deadlinen sitter så djupt inpräntad.

10. Har du upplevt en rejäl skrivkramp? När? Hur kändes det?
Nej. Ibland har jag tyckt att det varit så trögt att jag velat spy men det är bara att fortsätta så går det över efter en stund.

11. Har läst en text som du önskar att du hade skrivit själv? Vilken? Varför?
Många, många... ofta när man läser en bra bok, för att man dras med i både handling och språk. Reportagemässigt så väljer jag ett rep i Göteborgs-Posten om en liten kille vid namn Sebbe som dog i cancer. Reporter och fotograf hade följt hans sista tid i livet och det var en perfekt avvägning av allt. Jag använde den texten då jag undervisade i journalistik på gymnasiet just för att visa vad man kan göra som skribent. Det är en text som verkligen berör utan stora gester. Reportaget vann många fina priser, här kan du läsa en intervju med Marie och Anna som skrev och fotade.

12. Vilken typ av text tycker du bäst om att skriva (t.ex. novell, krönika, blogginlägg osv)?
Jag gillar att skriva reportage och blogginlägg. Personliga mail är också kul. Och kort! Jag gillar nog att skriva det mesta.

13. Feedback: Minns du något som en responsgivare har tipsat dig om (vad gäller ditt skrivande). Har du fått respons som du aldrig kommer att glömma?
Jag har alltid fått beröm för mitt skriveri under skoltiden, men när jag började på journalisthögskolan hälsade de oss välkomna med orden: "Alla ni har varit bäst i klassen på att skriva. Nu blir det lite tuffare att utmärka sig." Typ.
En av min redaktörer sa en gång att jag har en väldigt hög lägstanivå och det tycker jag är bland det bästa man kan få höra som reporter för det betyder att man går att lita på (=en redaktörs våta dröm). En annan gång sa dåvarande kulturchefen på GP till mig att han ville tacka "alldeles särskilt" för att jag lyckade skriva så mycket, så bra. Det var extra kul eftersom han var kulturchef och jag gärna vill att mina reportage ska ha en litterär kvalitet.

14. Har du författardrömmar? Har du påbörjat en roman någon gång (och kanske avslutat den?)
På sätt och vis. Jag vill veta om jag kan skriva en bok och få den antagen. Därav hoppade jag på NaNoWriMo i höstas. Däremot är jag inte sugen på ett författarliv. Jag älskar arbetskamrater och att hoppa från ett projekt till ett annat. (Och en månadslön)

15. Har du varit med i en skrivtävling?
Nej. Men ställer mig inte främmande till det.

16. Har du blivit publicerad någon gång?
Ja, arbetade heltid som journalist i fem år. Mest i dagstidningar typ lokalpress, GP, Expressen...och så en herrans massa magasin fast mer oregelbundet. Nu skriver jag personaltidningar.

17. Bloggar du? Vad tycker du mest om att skriva om i din blogg – har du ett favorittema?
Jag bloggar, ja... Jag tycker mest om att skriva om vardagen på ett litet oväntat sätt. Det lyckas jag väldigt sällan med. Mina ambitioner med bloggen är alldeles för låga, borde egentligen lägga ned men har blivit beroende av det här "bloggsamhället".

18. Hur ser din handstil ut? Beskriv!
Omväxlande men oftast rak och driven.

19. Var hittar du inspiration till ditt skrivande? När blir du inspirerad att skriva?
Allt. Allt kan (och bör) omvandlas till text.

20. Vad tycker du är svårast med att skriva?
Att få tid.

21. Var sitter du helst när du skriver? Har du en favoritplats?
Nej, ingen favvoplats.

22. Har du några favoritord när du skriver s.k. “darlings”?
För många "ju". Men det är ju ingen darling precis.

23. Är du en språkpolis? Brukar du reagera på andras skrivande? Har du några “allergier” när du läser andras texter? Vilka?
Ja, fast mycket mer tillåtande än förr. Polisen har blivit gammal. Särskrivning går dock helbort och en bok med dåligt språk lägger jag ifrån mig omedelbums. För att reta folk på jobbet säger jag: Det är lätt att skriva långt.

24. Gemensamma skrivprojekt: Är du duktig på att skriva tillsammans med andra t.ex. grupparbeten?
Jo...det går väl. Fast allra helst skriver jag själv. Det ska vara kort sträcka mellan tanke och ord.

25. Vilket språk föredrar du att skriva på?
Svenska. Men jag gillar att skriva på engelska också emellanåt.

3 kommentarer:

Annelie sa...

Kul att läsa. Vilket fint beröm du har fått, klart du ska skriva en bok!

En Lisa... sa...

och tack för enkäten, glömde länka till dig, skrev i all hast på jobbet. ska bättra mig!

Ninne sa...

det här var roligt att läsa!
och lite jobbigt, det påminner mig så om mina gamla ambitioner som jag mockat allt längre bort.