söndag, september 12, 2010

Skribent i tio steg

Amanda har en uppmaning på sin blogg. Läs hennes tips och även de som kommit in i kommentarsfälten. Löjligt intressant.
Jag är En Lisa och har arbetat som journalist, lärare och nu som redaktör och skribent på en informationsavdelning.
Här är mina tio tips till den om vill försörja sig som skribent.

1)
Älska det skrivna ordet! Läs allt du kommer över i så många olika stilar som möjligt. Romaner, bloggar, tjejtidningar, dagstidningar, cornflakespaket... Om du tycker något är bra, fundera på varför. Vilka knep använder sig skribenten av?
2)
Skaffa en utbildning. Själv gick jag journalisthögskolan samt läste svenska och engelska på universitetet, men det finns såklart många sätt. Fallenhet måste du ha innan du börjar men genom ständiga inlämningsövningar lär du dig att ge och ta kritik. Båda absolut nödvändiga för att bli riktigt duktig. Utbildning ger dig också en trygghet då du har ett papper på att "du kan". Vill du till exempel bli journalist är det svårt att få in en fot på de stora tidningarna utan hög utbildning.
3)
Jobba som fan. Skriv för lokaltidningen även om den är dålig, skriv en blogg, skriv i fanzines, hoppa på extrajobb även om du jobbar heltid om det ger dig nya erfarenheter. Bara när du skrivit 100 notiser kan du skriva tio bra notiser på ett par timmar (något som faktiskt krävs oftare än man kanske tror).
4)
Vilken sorts skribent vill du vara? Jag är ganska duktig på reportage men min absoluta styrka är att jag är snabb och mångsidig. Allt man skriver blir inte det bästa man gjort men mitt mål är att ha en väldigt jämn nivå och en så hög lägstanivå som möjligt. Då känner arbetsgivaren att han/hon kan lita på dig. Du får ett gott rykte och fler jobb.
5)
Lär dig bra svenska. Vet du med dig att du är sisådär på stavning, idkar särskrivning och blandar ihop de/dem och han/honom får du aldrig glömma att slå på stavningskontrollen och - faktiskt - låna hem en grammatikbok. Även om du inte tycker att det är så viktigt är redaktionerna/informationsavdelningarna fulla av språkpoliser like my good self. Och vi tar inte lätt på sånt där tjafs... (Fast att blanda svenska och engelska hej vilt är förstås okej)
6)
Lyssna på kritik och släpp egot. Ibland har de rätt, ibland har de fel. Men att folk tycker och tänker om dina texter kommer du aldrig undan. Därför är det lika bra att redan från början se på texterna som ett jobb, inte som en förlängning av din person.
7)
Skriv enkelt. Använd gärna ovanliga, oväntade ord där det passar men skriv lättsamt. Kommer du från universitetsvärlden och vill börja skriva information eller journalistik, håll inte fast vid alla dina bisatser. Lägg in dig på avprogrammering. (Been there, done that).
8)
Hitta rytmen. En notis i personaltidningen är inte poesi men du måste ändå vara en poet. Jag brukar alltid tänka att texterna ska sjunga. Punkteringar ska sitta så att hjärnan kan andas, korta meningar ska blandas med långa. Hitta rytmen genom att läsa högt för dig själv, efter ett tag bör den sitta där.
9)
Alla som "gillar att skriva" kan inte bli skribenter lika lite som att alla som gillar att sy kan bli designers. Hitta någon du tycker skriver riktigt bra och be dem vara ärliga mot dig. Är det någon idé att fortsätta?
10)
Avslutningen är viktig men det behöver inte alltid finnas en "knorr". Särskilt inte när man är trött och sitter och bloggar fast man borde sova. Gonatt!

2 kommentarer:

Ninne sa...

mm det här ska jag ta fasta på om 20 år, när jag har egentid igen och förhoppningsvis en ekonomi som tillåter 4 nya år på högskolan utan att ta lån:-)

Lisa sa...

Det kommer du klara galant!