tisdag, november 01, 2011

Jag har blivit med bokklubb


Alldeles strax ska jag iväg på min första bokklubbsmiddag. Toppen, av flera skäl.

1) Jag har alltid velat vara med i en bokklubb men det har aldrig blivit så. Man ska inte vara för nära vänner för då pratar man bara privata saker, samtidigt som det ska vara mysiga människor man har något gemensamt med. Nu blir det äntligen av! Vår konstellation består av blott fyra personer vilket jag tycker är positivt, då får alla chans att prata. Vi är alla journalister i grunden. Vi känner alla varandra sedan många år och några av oss umgås mer än andra i olika konstellationer. En av dem är en nära vän till mig, de andra hörs jag med då och då.

2) Jag längtar efter att få diskutera kvällens bok The Imperfectionists av Tom Rachman. Det är en helt fenomenal bok som, faktiskt, är en av de bästa jag läst. Det händer mycket sällan att nya böcker kvalar in på min topplista som mest består av svenska verk skrivna för ett bra tag sedan. Den senaste som tog sin in på listan var nog Zadie Smiths White Teeth eller kanske Jonas Hassen Khemiris Ett öga rött. Hursomhelst.
De imperfekta görs sig naturligtvis allra bäst på originalspråk men förhoppningsvis har den fått en bra översättare. Den utspelar sig på en tidningsredaktion i Rom under flera decennier. Eller snarare, redaktionen är bara kulissen till ett flertal människoöden. Kapitlen står för sig själva, nästan som små noveller och det Mr Rachman lyckas med på några få sidor... damn! He's good! (och född 1974 -aaaarrrggghhh) Sättet att beskriva människor, platser, möten...helt fenomenalt och nästan alltid med någon slags moralisk twist som verkligen fick mig att fundera.
Den är rapp, lättläst, rolig, sorglig. Den kommer att göra dig klokare, bättre, smartare! Behöver jag säga Läs den?

3) Jag känner mig bättre idag. Inte bra, men bättre. Nog ett par månader sedan jag kände mig så här pigg och avslappnad.

2 kommentarer:

Ke.Li sa...

Jag är lite rädd för bokklubbar. JAg är rädd att alla är så intelligenta och att jag är för oprett...
Ja, ja. Jag läser mina deckare ifred.

Jag är En Lisa... sa...

Haha! Oprett vill vi alla vara. Vi får se hur det blir i klubben. Ikväll var i alla fall toppen :)