torsdag, mars 31, 2011

Sweet lovers love the spring*


Såna här veckor, då man vill vår så hjärtinnerligt, då längtar jag till England där våren faller över en redan i början av mars.
Jag längtar till vårskor, till blommande körsbärsträd och till en solig innergård på en pub.

*It was a Lover and his Lass/ Shakespeare.

tisdag, mars 29, 2011

Photo pearls - det sista beviset för att jag är medelålders



Egentligen väldigt naff, som man säger på engelska. Töntvarning på nåt sätt. Känner mig ändå märkligt dragen till detta pyssel: Pärlplattor med ett fotografi som motiv. Säljs på Panduro.

måndag, mars 28, 2011

Vem f-n bryr sig?

Ja, jävlar vilka oviktigheter jag pysslar med om dagarna. Inte för att det kom som en surprise precis, men när jag läser Kristian Lundbergs artikel om barnfattigdomen i Sverige blir det liksom lite extra tydligt. En viktig sak som mitt jobb genererar är förstås så mycket stålar att mitt eget barn inte behöver växa upp i fattigdom. Men den insikten räcker bara så långt. Nu läser ni Kristians artikel här (i Amelia av alla ställen) och bestämmer er för vad ni kan göra. Själv ska jag skriva ut artikeln och ge den till dagispersonalen och så ska jag aldrig, aldrig rösta på ett parti som inte har konkreta förslag för att förbättra situationen för dessa barn på sin agenda.

söndag, mars 27, 2011

Göteborgstips för dig med småbarn och som vill känna dig lite som du en gång gjorde

Och så har de en sån där rolig japansk fotoautomat där man mailar bilderna till sig själv. Visst fint?
Jag fortsätter med inlägg av tipskaraktär denna helg. Var på Världskulturmuseet med kompisar och hängde i eftermiddags. Härlig restaurang/café, supermysig barnutställning; Jordlingar. Förra helgen var det Stadsmuseet och några veckor innan dess Naturhistoriska. Sjöfartsmuseet är också toppen och de har dessutom nyligen byggt om sin barnavdelning. Bästa hänget om man har småbarn och vill känna att man har ett liv på samma gång. Om barnet somnar/man har sin partner med går det ju utmärkt att ta in även vuxendelarna. Stadens museer alltså: roligare än lekparken, billigare än Universeum/Liseberg (Gratis eller 40 kr för ett årskort som gäller till fem museer) samt bekvämare än hemma eftersom ingen behöver fixa.

lördag, mars 26, 2011

(Varför får jag inte på mig dina) Blåjeans?*


Var på Levisbutiken och provade ut ett par nya jeans idag. Fick hjälp av en jättetrevlig expedit. Sade sedan tack och hej men jag får nog tänka på saken. Så gick jag hem och klickade hem dem från La Redoute med 40 procents rabatt.
Alltså, jag måste verkligen tipsa om både La Redoute och Ellos som har kampanjer i princip hela tiden av typen 40 procent rabatt på dyraste varan eller 30 procent hela helgen.
Superbra eftersom de har mängder av bra varumärken. Har till exempel köpt Tretorn och Kavat till Holger.
*Kents första hit. Visst minns ni även fast det är 16 år sedan?

Två bloggtips så här på lördagen

Jag har ingen bloggroll som ni kanske märkt. Funderar på att lägga upp en men tills dess vill jag tipsa om två favoriter:

Maja Gräddnos - en anonym, nyseparerad tvåbarnsmamma som skriver dråpligt, sorgligt och roligt. Be om lösenord och ge dig tid att läsa bakåt.
Typiskt citat:
"Nu undrar jag om inte mitt mått är rågat med denna jävla kuk-så-kallade-terapeut.
Idag blev en riktigt jävla destruktiv gång. Jag har grinat en hel pöl på golvet. Jag har flera gånger sagt att jag vill inte prata om detta idag. Men inget stopp. Allting blev hårt, kallt, främmande. Tusen försvar.
Vi fortsatte gasta åt varandra i trapporna på väg ner och på gatan utanför."


Och så en total motsats i verklighetsflyktiga Love My Dress. Engelsk bröllopsblogg med heeeeelt fantastiska bilder. Nästan så man blir giftassugen.

Enjoy!

torsdag, mars 24, 2011

Jag har gjort mig förtjänt av min iPhone

Jobbet, alltså. Jag har ett väldigt, väldigt roligt jobb. Men också galet.
Jag är bra på stresshantering. På att prioritera, på att tänka att "det här är bara mitt jobb, det är inte jag". Men periodvis, som nu, är det lite väl mycket att hålla koll på. Mycket är såklart av administrativ natur men kreativitet ska också till i de allra flesta projekt och det är inte alltid den sitter där på axeln och väntar på att bli nedplockad.

Här är de största punkterna där jag är ansvarig just nu:

* Ta fram en femårsplan för internkommunikationen. Strategier ska vara genomförbara men måste också ha en ordentlig höjd har jag lärt mig. Deadline april.

* Tänka ut hur vi ska vidareutveckla vårt arbete med våra kärnvärden och leta rätt på externa leverantörer. Det lutar åt de klassiska workshopdagarna men med ett specialframtaget brädspel för att väcka diskussionslusten. Deadline pågående fram till nov-11 men piloter bör tas fram innan slutet av maj.

* Hålla ihop en specialutgåva av vår personaltidning med inriktning på vårt nya kommunikationskoncept. Grundtexterna har en byrå skrivit men jag ska göra massa ändringar, förankra internt, hålla i korr mm. Denna lilla puck har jag tagit över av en långtidssjukskriven kollega, deadline ritad tidning 15 april.

* Hålla i introduktion och handledning av ny praktikant som kommer på måndag och ska vara hos oss till jul. Hoppas på en smart tjej som kan avlasta!

* Leda styrgrupp för lansering av vårt nya introduktionsprogram (e-learning) för alla marknader utom den svenska. Deadline. Alla marknader ska vara klara mars 2012. Mycket administration och hållaihopande i detta projekt.

*Ta fram kontakter och fundera mer kring innehållet i nästa personaltidning. Skriver själv ungefär en femtedel av innehållet. Resten lägger jag ut på byrå. Deadline andra halvan av maj.

* Ta fram koncept kring en specialfolder till tidningen med inriktning på säkerhet. Kanske kan praktikanten skriva riktigt bra? Deadline andra halvan av maj.

* Introducera ett nytt verktyg för förbättrad internkommunikation för alla ledningsgrupper (sju stycken) Deadline så snart som möjligt.

* Ta fram övergripande innehåll för workshop i Italien och briefa en lokal konsult och management. Deadline mitten av april, början av maj.

* Börja tänka årsredovisning. Vi har brutet räkenskapsår och den ska vara klar i oktober vilket innebär att jag måste göra en hel del innan sommaren. Förra året lade jag drygt 400 timmar på den... Jag ansvarar för idé, text och intern projektledning.

* Plus massa, massa annat dagligt.



Nån som vill byta?

Söta framtidsplaner


Holger funderar på framtiden. Det märks att han har engelska gener, helt klart.

- När jag är sex år, då börjar jag i skolan.

- Jo. Ska det bli kul, tycker du?

- Japp. Då ska jag ha med mig egen lunch (med engelskt uttal).

- Ska du det?

- Jag ska ta med min favorit. Jag ska ta med mig syltmackor.

måndag, mars 21, 2011

Varje gång jag äter druvor tänker jag på dig, Oprah

Och den där gången då du sa (apropå din jojobantning) att din hemliga last var just druvor. Att du gått upp 21 kg för att du älskade vindruvor.

torsdag, mars 17, 2011

Vad vill ni läsa om då?



Ser att antalet besökare gått ned oroväckande mycket senaste veckorna. Varför då? Kan hålla med om att inläggen kanske inte varit mina mest inspirerande men det vet jag å andra sidan inte om de nånsin varit.

Så vad vill ni läsa om då? Det som brukar få ganska mycket kommentarer är när jag skriver om att skriva, om barn, eller lägger ut bilder på mig själv eller vårt hem. Nåt annat ni går och håller inne med?

tisdag, mars 15, 2011

Och du då?

Smycken från Snö of Sweden. Men om En Lisa får välja blir det nåt krimskramsigt med fjädrar och glitter istället.


Skor: Många, men inte lika många som jag brukade ha och definitivt färre än min mamma.



Sneakers: Röda Adidas High Top. Har ett par gula Converse också men de använder jag sällan. Får ont i fötterna av dem.



Jeans: Vill ha fler. Har tipsats om Tiger. Annars en salig blandning med allt från HM till Acne till Cubus och Filippa K.



T-shirt: Använder sällan. Kör på enfärgade linnen underst, har väl ett tiotal och HMs är bäst.



Underkläder: Har faktiskt just gjort ett ryck och rensat. Köper inga märkesgrejer. Med A-kupa behöver man inte kvalitet för extra stöd! Dessutom orkar jag aldrig handtvätta. Allt ska gå att tvättas i 40 grader i tvättpåse. Köper mest från Lindex, Twilfit och HM och när jag är i London. Gillar hipsters och allt som känns 60-tal. Hatar string.



Väska: Just nu en välgjord VL-kopia. Förr bytte jag jätteofta, nu blir det ett par gånger om året. Jag har så mycket grejer i som ska gå snabbt att hitta och andra specifika krav så det är svårt att hitta rätt. Vill ha fler aftonväskor även om jag inte använder det så ofta längre.



Solglasögon: Varierar mellan fem-sex par och köper nya varje år. Tappar bort eller sitter sönder dem också så antalet brukar vara konstant. Allt från HM till Donna Karan. Favoriterna är ett par i kattögonmodell från engelska AllSaints.



Klocka: Använder jag inte längre.



Smycken: Massor men det går i perioder hur mycket jag använder dem. Rensar minst en gång om året. Mest krimskrams men vaktar mina guldsmycken och använder dem flitigt. Jag gillar inte diskreta grejer typ SNÖ. Det får gärna vara fjädrar, paljetter, diamanter... Om det inte syns är jag hellre utan.



TV: En platt i vardagsrummet men kollar just nu mest på engelsk tv via datorn.



Mobiltelefon: En IPhone 4 på jobbet och en SonyEricsson Xperia privat som jag i princip bara använder för smsbiljetter.



Dator: Men jag vet väl inte vad sånt heter... Två PC laptops till jobbet. En privat laptop PC med stor skärm. Sambon har en Mac Mini stationär och en Mac laptop och har precis köpt en ny MAC laptop, vet inte vad den heter.



Lotion: Miniderm med pumpflaska från Apoteket för torr hud.



Deodorant: Ldb i olika färger.



Schampoo/Balsam: Nya hela tiden, köper typ dyraste på snabbköpet. Konstig metodik.



Tandkräm: Sensodyne.



Tvål: Lactacyd i duschen, Bliw till händerna.



Parfym: Ingen jag använder. Kanske framgår det att jag inte gillar saker med stark doft? Handlar mest om att jag ledsnar så snabbt, tycker att det luktar gott på andra.



Mineralvatten: Hemma dricker vi kolsyrat naturell av allehanda fabrikat. Sambon bär hem och jag tjatar om sodastreamer. På stan dricker jag gärna med päronsmak. Ogillar dem med citrussmak, smakar sjukhus.



Vin: Gillar halvtorra mousserande viner, de får inte vara söta. Dricker rött mer sällan men då gillar jag Merlot, det vill säga mjukt och lättdrucket. Rosé är ju också gott.



Drink: GT och Vodka Cranbbery kan man alltid bjuda mig på.



Bröd: Allt. Älskar bröd!



Mat: Äter det mesta men har ganska manlig smak. Gillar kött och potatis och gräddiga såser. Inte så manlig i portionsstorlekarna dock.



Glass: Lejonet och Björnen. Budgettips: GBs chokladglass.



Godis: Smågodis. Surt och salt och sött på samma gång.



Säng: IKEA. 160 cm, någon av de lite dyrare prisklasserna på madrass. Superskön men alldeles för smal, tycker jag. Sambon är av annan åsikt.



Magasin: Filter och Family Living. Älskar också inredningstidningar. Har just nu en kortprenumeration på Damernas (totalt intetsägande).

måndag, mars 14, 2011

Lilla London

Idag gör Göteborg skäl för smeknamnet hemma hos oss.

torsdag, mars 10, 2011

Bryan versus Sunwing 0-1

Bryan Fery, Roxy Music, i sin glans dagar.




Det här hade verkligen varit den perfekta presenten till Sambon. Självaste Bryan kommer till stan på självaste födelsedagen. Men då är vi på Rhodos. Stackars oss!

tisdag, mars 08, 2011

Alla mina barn

Böckerna var mina bästa vänner som liten. Läsupplevelserna så starka att jag ibland, efter att ha läst ut diamant, låg med boken tryckt mot bröstet för att bevara känslan för alltid.

25 år in i framtiden och min läslust går på sparlåga.

Jag och en vän diskuterar litteratur i ett hus på Öland:
- När jag var yngre läste jag ut alla böcker, även de jag inte gillade.
- Jag med. Det kändes som ett svek annars.
- Men inte nu längre.
- Nä, jag ger en bok 70 sidor, inte mer.

På mitt nattygsbord, just nu. Alla påbörjade, ingen av dem utläst. (De har dessutom gott om sällskap ute i bokhyllan).


Fått från nån på jobbet. Har läst några kapitel, det ser jag eftersom jag stoppat in ett bokmärke. Ingen aning om vad det stod.

Också fått på jobbet, samma tema som ovan. Jag gillar den här mannen men har ändå inte läst mer än knappt hälften.


Det här var en julklappsbok. Den är tung, i dubbel bemärkelse. Gillar den verkligen, men är just nu för trött för att läsa mer än några sidor i taget om Peace in Northern Ireland.


Rolig biografi av en mycket rolig man. Massor med sex och dråpliga historier och den bok jag faktiskt känner mest lust till just nu, excuse the pun.


En av mina favvoförfattare. Har läst första sidan men la sedan ifrån mig den. Vill inte besudla läsminnet av en av hennes böcker med en trög läsperiod.


Har läst ganska mycket av denna, så sent som i förra veckan, och hade nog kommit halvvägs innan Russel Brand kom i vägen med sina lockrop. Långsam och rätt tråkig men på något sätt bra ändå.

Och så dessa två som jag reserverat på biblioteket och hämtade idag. De har jag redan läst, The Brimstone Wedding (Svavelbröllop) är en av alla tiders-favorit hos mig. De har jag lånat som inspiration för boken som jag funderar på. Den näsvisa ställer den retoriska frågan: Hur ska hon, som inte ens kan läsa ut en bok, kunna skriva en?











söndag, mars 06, 2011

Vad gör En Lisa en ensam helg?

Sambon och Holger är i London.
- Daddy and I are going 'cause we are English people, saäger han.

Jag kommer hem från jobbresan. Jag är trött. Ingenting är planerat för jag vill ha en helg som är bara min. Jag ska inte snärja in mig i måsten.

När andan faller på.

Så jag promenerar, raskt, i mörker, uppför alla backarna till lägenheten där min bror nyligen flyttat in hos min syster. Han lagar fläskfilé och vi tittar på tv alla tre. Jag somnar klockan tio och blir kvar.
Vi syskon tittar på tv, som när vi var små. Det är skidåkning. Jag promenerar hem, ännu raskare för Systemet ska stänga. Handlar mat också.

Slappnar av och hoppar upp. Middagsgästerna är här och jag har inte målat mig. Flera ansluter sig och vi lyssnar på cd-skivor, old school eftersom Sambon tagit med sig I-poddockan till London. Vi går ut, på lokal. Det är roligt, jag träffar människor jag känner. Jag kommer hem, supersent, ser på tv på datorn en stund.
Vaknar i ottan men somnar om.

Vasaloppet, femmilen. Jag bakar pizza och dricker kaffe. Putsar fönster och fejar. Bokar bil och far med återvinningen, en sväng förbi jobbet (så läskigt när allt är mörkt och nedsläckt!) och lämpar av kamerautrustningen jag hade med mig till Italien.
Tar ett fotbad i Holgers legolåda. Ser på en dokumentär om Elsie Johansson.

Saknar mina killar. Enough already. Imorgon kommer de hem.

torsdag, mars 03, 2011

Reser inkognito

På väg till Milano. Reser idag under en ny täckmantel: Justin Bieber.

Sent from my HTC

onsdag, mars 02, 2011

Hos optikern

Quite like these men ingenting känns tillräckligt roligt. Är det så att my partying days are over nu när jag gått och blivit närsynt?

Sent from my HTC

En snabbis på bokrean

När jag väntade på spårvagnen häromkvällen smet jag in på Akademibokhandeln i Brunnsparken.
Holger älskar böckerna om Pelle. Sneglade på en samlingsvolym men dels har han redan ett par av berättelserna som ingick, dels tycker jag att det blir så tungt att hålla i tjocka böcker vid godnattläsningen (!)

En klassiker jag själv älskade som liten. Vi testade den redan första kvällen och det blev succé. Det fantastiska i att Bertil säger att han badat i geléskålen och barnet då inser att det har en hemlighet tillsammans med Bertil och Nils Karlsson-Pyssling. Magiskt faktiskt.



Den här har jag bara läst om och jag vet vad Sambon kommer säga: Typical Swedish depressing stuff. Men jag tror att Holger kommer gilla den.


Jag köper inget till mig själv på rean i år. Har ofantligt många olästa böcker hemma och inser mer och mer att vi inte har tillräckligt med plats, trots den stora hyllan.

tisdag, mars 01, 2011

Du är fyra nu



Häromveckan, mitt i natten,
Var du uppe och spatserade
Drack lite vatten från kranen,
satt på toaletten en stund.

När jag kom upp tvålade du händerna.
Du sa Vad gör du mamma?
Jag ville se om du behövde hjälp, svarade jag.
Nej. Jag är fyra år och kan allt.

Lilla H får heta Holger framöver. Visst passar det honom väl?