onsdag, november 30, 2011

Fånga julen 1




I år är det extra lång adventstid och det gillar jag.
En ny kollega blev lite förvånad när jag pratade om min julvurm häromveckan. "Jag skulle inte blivit förvånad om du var en sådan som helt bojkottade julen." var hans respons.
Nåväl, jag får jobba på att ställa den snedvridna bilden tillrätta vid senare tillfälle. Nu: julmys.
I år är devisen: Lite, ofta.
Hela adventstiden ska fyllas av den där underbara förväntan, den där som säger att det visst finns ljus i mörkret. Förutom det sedvanliga adventspyntet har Holger och jag fixat pepparkakshuset. För att hålla ambitionerna på en rimlig nivå blev det färdig byggsats, dekoration en kväll och ihoplimning nästa. Holger tog bilden.

Dagens julmys blir lätt. Vi tar fram kalendrarna och letar rätt på alla siffror. Dessutom släpade Holger med sig en bautagren hem, den ligger nu och väntar på altanen och ska jul-pimpas vad det lider.

fredag, november 25, 2011

En bra kväll

Goda vänner, konsert med Deportees. Skit samma att jag ser ut som Dracula. Nu: Appletini. X

söndag, november 20, 2011

Är det det här du kallar kärlek?


Det är lördagmorgon och Holger och jag myser efter frukosten. Han färglägger i sin Starwars målarbok, jag dricker kaffe.
- Kan inte du göra mig en tjänst och hämta tidningen? ber jag.
- Nej, det hinner jag tyvärr inte.
- Men tänk vad många tjänster jag gör dig varje dag.
- Vadå mamma?
- Ja, plockar upp pennor som ramlat på golvet, hämtar papper, letar efter din sax...och det är bara de senaste tio minutrarna.
- (Förvånat) Men det är inga tjänster.
- Vad är det då?
- Det är...jag vet inte vad det kallas.

Watch out, she's back


Orkar jag? Ångrar hursomhelst att jag googlade på "shave+legs+happy". Människosläktet är trots allt ganska creepy.

Denna helgen, äntligen! Jag är som vanligt igen! Orkar, vill, fixar, mår bra.
Liseberg, Knatteskutt, torkar golven, runda på stan, barnkalas, dricker vin, bloggar, träning, storhandlar, äter söndagsmiddag med vännerna. Kanske slår jag på stort och rakar benen.

lördag, november 19, 2011

Vi väljer skola



Gustaviskolan, vår favorit bland de kommunala skolorna

Tre öppet hus (öppna hus?) på en vecka i jakt på den perfekta skolan till Holger som börjar förskoleklass nästa år.
Hör mig själv säga: Det var lättare på min tid, då hade man inga val...yadayadayada...
Men var det bättre då? Det är klart att det inte var. Bättre för dem som hade turen att bo nära en bra skola, tough shit för resten.

Jag tänker att den där excelkursen jag ska gå nästa vecka (don't ask) inte kunde kommit lägligare. Finns det en formel som kommer att ge oss svaret när vi matat in alla parametrar?
* Läget
* Kommunikationer
* Storlek
* Pedagogisk inriktning
* Antal årskurser
* Kompisar
* Fritids
* Pedagoger
* Innemiljö
* Utemiljö
... och säkert en radda till.

Nu har vi i alla fall en favorit bland de kommunala skolorna, men vet inte vilken vi ska sätta som tvåa. Dessutom är det inte alls säkert att vi erbjuds plats på den skolan eftersom inte vi bor inom det automatiska upptagningsområdet.
Runt årsskiftet kommer svaren från de fyra friskolor vi sökt. Dit blir man inte inbjuden på öppet hus förrän man erbjudits plats.

fredag, november 18, 2011

(Nu) är det jul igen?

Alldeles oavsett är jag nu på väg till Jul på Liseberg.

måndag, november 14, 2011

Shortsväder!

Göteborg var varmast i landet igår.

fredag, november 11, 2011

Helgbön

Inga storslagna planer denna helg. Lite barnaktiviteter, kanske lite julshopping... Mest ska jag njuta av att jag ÄNTLiGEN verkar vara frisk. Efter två månader känns det lite som att vara nykär i livet.
Nu ska jag mysa med denna fantastiska skörd av engelska helgmagasin (såna som kommer med dagstidningen). En kollega tog med sig hem i utbyte mot mina bästa Londontips! Kerrr-chinggg!
PS Kim, det ÄR Robert R på tidningen längst fram. Sparar! DS

lördag, november 05, 2011

Rapport från ensamheten

Plötsligt händer det. I hemstaden utan Sambon. Mamma och pappa på fest och min pojke sover. Jag gör det jag alltid gör när tid bjuds. Läser, läser, läser. Urskillningslöst och med stor behållning.

fredag, november 04, 2011

Jag älskar Jag blommar


Bilden är Marias från hennes kök.

Jag läser inte så många inredningsbloggar nuförtiden då jag dragit slutsatsen att de som bloggar enbart om inredning tenderar att ha väldigt opersonliga hem...
Däremot är jag fortsatt förtjust i att se hur folk har det hemma i sin alldeles ovanligt vanliga, fina, personliga hem.

En storfavorit är konsthantverkaren Maria med bloggen jagblommar.blogspot.com. Hemma hos henne är det varmt och mysigt och ombonat, lite rörigt och väldigt färgglatt.

torsdag, november 03, 2011

Jag doppade min tå - En Lisa goes sopdykare


Ni har säkert läst om dem eller sett inslag på TV om denna nygamla rörelse. Sopdykning.

Det finns mycket som tilltalar mig i den här rörelsen. Framförallt det faktum att man uppmärksammar att butikerna slänger så mycket matvaror som skulle kunna ätas. Och om inte säljas i butik så i alla fall delas ut till välgörenhet. Jag provoceras av de butiker som sätter hänglås på sina sopcontainrar så att inte sopdykarna ska kunna få tag i och generera nytta av det butikerna ratat.

Det som inte tilltalar mig är själva sopdykandet då. Därför passade det mig som hand i handsken när sambon häromdagen kom hem med två stycken Dumle chokladbitar som en sopdykarkompis fiskat upp och delat med sig av. Bäst-före-datum hade ännu inte inträffat och jag såg fram emot att sätta tänderna i en av bitarna trots att mina smaklökar inte överpresterar just nu.

Juryns utfall: Chokladen smakade faktiskt lite gammalt. Inte äckligt men sådär så att man blivit besviken om man betalat för den i butik. Damn!

onsdag, november 02, 2011

Vi byggde ett skåp



Häromhelgen, samma helg som vi äntligen satte upp tavlorna, det vill säga innan jag blev sjuk (denna nya tideräkning). I alla fall DÅ, DÅ, DÅ byggde vi även ett skåp av sådant vi hade liggandes.

Jag säger "vi" här men det gör jag bara för att Sambon inte läser min blogg och kan opponera sig...

Länge har vi pratat om att vi behöver ett väggskåp i hallen. För nycklar, telefoner, laddare och så massa skit som Sambon bär omkring likt snuttefiltar. Solglasögon, USB-minnen, små anteckningsblock, swiss army knives...

Efter att ha kollat runt lite på stan utan att ha hittat nåt passande dök sambon ned i källaren. Han kom upp till ytan med några hyllplan som blivit över då vi byggde förvaring i Holgers rum (av hyllor från Ikea). Nu skruvades de ihop. Nice! Men saknas det inte dörrar? Vore inte det snyggt?

Eftersom vi båda (främst jag faktiskt) älskar kartor så köper jag på mig det ibland. I somras köpte jag en gammal vägkarta i masonit för några tior i en second handbutik hemstaden. Kan vi inte använda den?

Sambon sågade och satte fast gångjärn. Och vips så fint det blev!

Uppdatering: De imperfekta


Vi satt ned till god mat och drog upp våra stadgar, igår på vår första bokklubbsträff. Det är inga strama tyglar, precis. Värdinnan väljer nästa bok och presenterar gärna ett tema för diskussionen ett par veckor innan träffen. Vi får välja vilka böcker vi vill med väldigt få undantag.

Alla gillade vår första bok även om jag var allra mest förtjust. Vi betygsatte 1-10. Av mig fick den 9, någon gav den 7. Rekommenderas med andra ord.

Nästa gång är jag värdinna. Har ni några förslag på bok tar jag gärna emot dessa.

tisdag, november 01, 2011

Jag har blivit med bokklubb


Alldeles strax ska jag iväg på min första bokklubbsmiddag. Toppen, av flera skäl.

1) Jag har alltid velat vara med i en bokklubb men det har aldrig blivit så. Man ska inte vara för nära vänner för då pratar man bara privata saker, samtidigt som det ska vara mysiga människor man har något gemensamt med. Nu blir det äntligen av! Vår konstellation består av blott fyra personer vilket jag tycker är positivt, då får alla chans att prata. Vi är alla journalister i grunden. Vi känner alla varandra sedan många år och några av oss umgås mer än andra i olika konstellationer. En av dem är en nära vän till mig, de andra hörs jag med då och då.

2) Jag längtar efter att få diskutera kvällens bok The Imperfectionists av Tom Rachman. Det är en helt fenomenal bok som, faktiskt, är en av de bästa jag läst. Det händer mycket sällan att nya böcker kvalar in på min topplista som mest består av svenska verk skrivna för ett bra tag sedan. Den senaste som tog sin in på listan var nog Zadie Smiths White Teeth eller kanske Jonas Hassen Khemiris Ett öga rött. Hursomhelst.
De imperfekta görs sig naturligtvis allra bäst på originalspråk men förhoppningsvis har den fått en bra översättare. Den utspelar sig på en tidningsredaktion i Rom under flera decennier. Eller snarare, redaktionen är bara kulissen till ett flertal människoöden. Kapitlen står för sig själva, nästan som små noveller och det Mr Rachman lyckas med på några få sidor... damn! He's good! (och född 1974 -aaaarrrggghhh) Sättet att beskriva människor, platser, möten...helt fenomenalt och nästan alltid med någon slags moralisk twist som verkligen fick mig att fundera.
Den är rapp, lättläst, rolig, sorglig. Den kommer att göra dig klokare, bättre, smartare! Behöver jag säga Läs den?

3) Jag känner mig bättre idag. Inte bra, men bättre. Nog ett par månader sedan jag kände mig så här pigg och avslappnad.