fredag, januari 01, 2010

The noughties were far from the naughties

Efter ett nyårsfirande som var både lugnt (två småkillar under tre) och festligt (maten, MATEN!) satt vi imorse över en äggröra vid de goda vännernas köksbord och insåg att det på dagen var sex år sedan vi flyttade in i deras gästrum nere i källaren och började leta hus i Sverige. Sex år!!!! Vad händer med åren? Jo...

År 2000 börjar dåligt då Sambon ställer in vårt planerade sommarbröllop. I efterhand kan jag se att han hade en poäng (vi hade varit tillsammans ett och ett halvt år, bodde i olika länder och hade sammanlagt tillbringat kanske tre månader ihop) men jag var besviken och ARG som ett bi ända in i mars. På hösten gör jag min journalistpraktik på SVT i Malmö och blir impopopulär hos min handledare då jag kallar honom mansgris och avslutar praktiken med flaggan i topp genom att tjalla på en av fotograferna som betett sig jävligt oproffsigt på ett av våra gemensamma jobb. Ger mig själv löftet att jag aldrig tänker tolerera attityder av typen "men du är ju en sån söt liten blondin" i mitt kommande arbetsliv.

År 2001 får jag min journalistexamen. Gråter salta uppbrottstårar tillsammans med finaste journalistvännerna och landar ett sommarjobb på Göteborgs-Posten som förlängs. Hänger ihop med Sambon, har glömt att vara arg och ligger på hans soffa under ett London-besök då planen flyger in i WTC.

År 2002 flyttar jag till London. Mina ägodelar anländer i en lastbil och Sambon och jag initialträter om vikten av myskuddar i soffan. Börjar frilansa mot Sverige (skriver om engelska företeelser mot svensk press) med varierande resultat. Får ett jätteroligt sommarjobb som reportageskribent på Göteborgs-Posten och bestämmer mig för att jag aldrig kommer att bli någon strålande nyhetsjournalist och att jag därför inte ska söka såna jobb.

År 2003
läser jag c-kursen i engelska på Sussex University i Brighton. Inte för att jag inte kan engelska vid det här laget utan för att jag saknar ett sammanhang och att göra något jag behärskar. Pendlar från London, umgås mycket med Minna och saknar mina svenska vänner. Vi bestämmer oss för att flytta till Sverige och ett par dagar innan jul landar vi i Göteborg i väntan på att vårt flyttlass ska anlända.

År 2004
blir vi husägare då vi i februari köper ett hus från 1890 i ett litet samhälle en halvtimma från stan. Min pappa kommer på besök och tycker på allvar att pannrummet är finast i hela huset vilket säger något lite om renoveringsbehovet men mycket mer om hans förmåga att visualisera. Det regnar in i badrummet, strömmen går gång på gång och vi har en kombinerad midsommar/inflyttninsgfest som numer benämns som den klassiska midsommarfesten bland vännerna. Vi åker och hälsar på Marina och David i New York och jag börjar på GP igen, nu som redaktör för ungdomssidorna.

År 2005 börjar renoveringskassan att sina och det blir inte mycket pengar över till annat än renoveringsgips när mat och bensin är betald men resultatet blir strålande! Det är neddragningar i GP-huset, stämningen är dålig och jag bestämmer mig för att utveckla mig på annat håll istället för att sukta efter ett fast jobb som förmodligen aldrig kommer att materialisera sig. Får ett vik som lärare i journalistik/textproduktion på ett gymnasieprogram med inriktningen samhäll/journalistik. Älskar't.

År 2006 blir jag gravid i mars. En planerad bebis och jag njuter av graviditeten. Börjar jobba som informationsansvarig på ett flygbolag, stressigt men oerhört lärorikt och jag lägger den regelrätta journalistiken allt högre upp i bokhyllan. Jobbar min sista dag ett par dagar innan jul och ser fram emot lite lugn och ro innan den beräknade förlossningen 10 januari. Redan den 29 drar dock värkarna igång och Holger George Blixen föds några minuter efter midnatt den 30 december. Vi är föräldrar. Hurra!

År 2007 är jag mammaledig och det är härligt. Går helhjärtat in för alla nya projekt (laga bebismat, styra upp sovrutiner, ordna mmamgruppsaktiviteter) Blir ändå lite rastlös (sex-sjumåndersperioden är väl ändå rätt seg?) och skriver några frilansreportage. Flygbolaget jag arbetat på kursar och i oktober börjar jag söka jobb igen. Det går bra och det är en skön känsla att äntligen ha riktigt goda erfarenheter. Går på flera roliga intervjuer och tackar ja till ett vikariat som redaktör/informatör på ett av Göteborgs största företag.

År 2008
inleder jag året med att börja blogga samtidigt som jag går tillbaka till arbetslivet. Blandade känslor över att lämna mammabarn-symbiosen men mestadels skönt. Sambon sliter med föräldraledigheten som gör honom ganska isolerad ute på landet (inga pappagrupperprecis...) samtidigt som han dj:ar både fredag och lördag. Det är segt, vi är trötta och ses inte så mycket. I mars omkommer min kusin och hennes familj i en bilolycka och hade det inte varit för Lilla H hade jag nog sjunkit under isen rejält. Jag minns det som att sommaren regnar bort och även om altanen blir klar så känns det som om inputten är högre än outputten när det kommer till att vara husägare med småbarn. Jag bryter benet under hösten och med det bryts en ond cirkel. Vi cocoonar på hemmaplan och Lilla H trivs på dagis.

År 2009 fortsätter inledningsvis med sjukor och under vårvintern bestämmer vi oss för att göra våra liv lite mindre komplicerade och sälja huset. Vi vill ha mer tid för varandra, umgänge och pyssel som inte är påtvingat snarare än massa husfix. Men innan huset läggs ut på marknaden är det en lång resa av homestyling extreme. Allt går vägen och när vi ropar Gott Nytt År 2010 är jag tillbaka i samma stad som då deccenniet inleddes and I couldn't be happier.

4 kommentarer:

Ke.Li sa...

Vilken underbar sumering!

En Lisa sa...

Tack! Snodde ju idén av din fina!

Tudorienne sa...

Ännu ett otroligt spännande decennium att läsa om!

Carin sa...

Älskar't! Och dig.