måndag, november 09, 2009

Soligt värre

Den är ju bara så konstig, den där historien om kokboksförfattaren som tycks ha plagierat en annan kokbok på inte mindre än 38 ställen.

Det är Bo Hagström (han med tv-programmet Solens mat) som står för anklagelserna och en - för mig okänd - matjournalist vid namn Caroline Hofberg som står för plagiatet. För plagiat måste det väl ändå röra sig om?

Hennes förklaring låter möjligen trolig vid första anblick: "Jag gjorde research och läste böcker och otroligt mycket på nätet. Allt samlade jag i min dator. Jag skriver in alla möjliga texter, bra formuleringar, citat, fakta, tips. Allt som jag kan lära mig något av."

Men egentligen är den helt osannolik. Jag har själv suttit med otroligt stora, texttunga dokument med MASSOR av text. Inte glömmer man väl om det är man själv eller någon annan som skrivit fraser som ”En kronärtskocka är inte bara en kronärtskocka. Precis som när det gäller andra råvaror vårdar italienarna särart och mångfald.”

Lite sorgligt blir det att hon ursäktar och bortförklarar sig, det får henne ju bara att framstå som allmänt knas.
Det enda kul i hitsorien är Bo Hagströms kommentar i DN: "När jag hade hittat 38 ställen där jag kände igen texten slutade jag att läsa. Jag höll på att spy."

4 kommentarer:

Amanda sa...

Jag tänkte också på det där idag. Väääldigt väldigt konstigt. OK, 'talent creates, genious steals' men då får man väl för i hilvide se till att göra't lite snyggt, med knorr, och inte bli påkommen??
Har hon fått nåt sammanbrott mitt i arbetet? Går på starka meduciner? Hur TÖRS man? Hennes karriär är ju död nu.

Anonym sa...

Karriär död? Nejdå. Hon håller just på å skriver en ny kokbok. Denna gång för Natur och kultur...

Det finns även andra exempel i läroboksbranschen där den som har plagierat har lyckats bättre än den vars text har blivit plagierad.

Allt beror på vilka kontakter man har i branschen. Och Caroline har ganska bra sådana. Hon syns i tv, hon skriver i tidningar, hon säljer t.o.m. via mäklarfirmor (som ger hennes bok på köpet när du låter din lgh värderas) etc.

Nu råkar ju inte Bo heller vara helt okänd för allmänheten. Det är inte det jag vill säga.. ;-)

En Lisa sa...

Spännande det där med att sälja via mäklarfirmor...

Självklart beror väldigt mycket på kontakter men huruvida Carolines karriär tagit skada återstår väl att se, det är ju bara några dagar sedan plagiatet uppdagades.

Matochvinmamman sa...

Man kan ju undra vad som aer fel med att saetta in en liten referens a la "Bo Hagstroem sade en gaang att... citat...". Kanske inte lika kul men definitivt mer korrekt.

Kaenner igen det du skriver om att sitta med stora texter och aendaa veta vad som kommer fraan vad. Aeven om man aer stressad saa borde man komma ihaag hur mycket man laanat. Haer i Kanada ger de t.o.m. kurser i hur man faar anvaenda copy and paste nufoertiden.