fredag, februari 27, 2009

It's been emotional

Den här sjukan - som jag faktiskt ännu inte lyckats skaka av mig - den har ett lite lustigt symptom. Man blir nämligen väldigt gråtmild. Jo, det är sant och ingenting jag bara hittar på. Christina fick den först och hon grät i alla fall två gånger under de två dagar jag var med. Själv har jag nog tagit till lipen tio gånger sedan i söndags. Så igår när Sambon sa:

- I've been welling up all day, just looking at our Bear (hans smeknamn på Lilla H) 'cause he is so beautiful.

Ja, då visste jag att han smittats. Och mycket riktigt. I natt kom feberfrossan som ett brev på posten och nu ligger han däruppe i soffan, varm som en kamin och klagar på att han fryser.
Nu blir det Ben&Jerrys och Let's Dance. Men nu är vi är så mentalt och fysiskt utmattade att vi nog inte ens orkar gråta när Carl-Jan "dansar". En bedrift i sig.

måndag, februari 23, 2009

Diagnos

Nu är vi tillbaka på landet efter en suverän Stockholmshelg. Jag firar hemkomsten med en rejäl influensa: feberfrossa, förkylning och sprängande huvudvärk.

Hasade mig ned till frukostbordet för att visa mig för Lilla H som jag inte träffat sedan i fredags. Blixtarna som sköt genom skallen var dock så skarpa att jag satte händerna framför ögonen. Så har mitt guld aldrig sett mig och efter en stunds funderande frågar han:

- Mamma blyg?

onsdag, februari 18, 2009

Silver lining

Åhhh nååååh. Lät en toning sitta i lite för länge eftersom jag fastnade i bloggträsket, f'låt, jag menar framför alla era härliga bloggar.

Nu blev håret liksom lilasilvrigt. Snyggt.

Petitesser

Jag läser en blogg vars författare presenterar sig som nogrann. Sånt roar språkpolisen i mig.

tisdag, februari 17, 2009

Status: Resfeber

Mina mailtjejer och jag mailar nu varandra med korta updates av typen:

Status: Tyvärr en ganska jobbig huvudvärk trots att jag sovit jättebra det senaste. (INTE BLI SJUK NU).

Status: Vaknade med snuva och kastade snabbt i mig Echinaforce. JAG VÄGRAR OCKSÅ! Sömnen god förutom vällingbreak kl 02:00.

etc.

Vi laddar såklart för helgens festligheter. Att vi skulle kunna hålla oss helt friska alla fyra känns nästan som en utopi. Halvkrassligt kanske får duga.

måndag, februari 16, 2009

Noterat: Logik á la ICA

"Vi har som policy att vi inte säljer BH till barn. Det har vi fått klagomål på tidigare. Därför kallar vi dem för toppar."

ICA Maxis inköpschef svarar på varför de säljer svarta spets-BH till flickor som knappt börjat skolan.

Ja, men då så!

söndag, februari 15, 2009

Someone trying to tell me something?

Läser i DN om några familjer som flyttat. De har flyttat hem från storstan till barndomstrakten.

Jag läser och så börjar jag gråta.

Ett tyst skrik blir det, med ögonen rakt upp i taket för att hålla tillbaka tårarna.
Lilla H sitter bredvid och ser på Pingu, vill ju inte att han ska bli blöt.

Underbart är kort


Sambon har klippt å klistrat så fint i veckan som gått. Själv nöjde jag mig med att klippa håret på Lilla H.

lördag, februari 14, 2009

Nu e de la änna lite vår eller?


Tulpaner, pasteller och skitiga fönster = vår.

Små blir stora


De hinner växa en del på två år! Köpte ett litet ljusblått set till vår nyaste vän, Sigge, som fyller en vecka idag.
Sigge är 42 cm och väger drygt 1600 gram. Född i vecka 35 men en riktig lite kämpe. Redan på måndag ska han få komma hem!
Som snorig barnfamilj får vi nöja oss med att se honom på bild ett tag framöver. Och med att köpa presenter förstås. Inte så lätt att hitta kläder i stl 40-44...

fredag, februari 13, 2009

The One Month Fight Back


Mannen från telefonbolaget gör mig en tjänst. Han ringer och vill ha kvar mig som kund och lockar med lite bättre priser.
Jag får en ny telefon på köpet och sparar 100 kronor i månaden. Tack för den!

Nu ska jag göra något jag tänkt på ett bra tag. Jag ska bli lite lagom illrig och ringa runt till försäkringsbolag, banker och annat bös och pressa priserna.

Mitt mål är att få ned räkningarna med 500 pix varje månad. Det blir ganska mycket pengar på ett år. Tror ni jag lyckas?

Status: 100 kr down 400 kr to go

torsdag, februari 12, 2009

Prosa, my ass

Jag spyr lite varje gång jag läser det där om prosa uppe i hörnet. Jag måste ta bort det, tror jag. Jag har ju inte skrivit skönlitterärt på typ 25 år och då under rubriken "Mitt sommarlov". Det var väl i femman.

Jag la såklart till det som ett lite mind game: "Om jag berättar/skriver att jag ska göra något så tvingar jag mig själv." Det funkar allt som oftast, men just den här gången tog jag mig nog vatten över huvudet.

Men vem vet, kanske påbörjar jag min bestseller redan ikväll? And pigs can fly.

onsdag, februari 11, 2009

Det är tryggt att åka buss!

Nu har jag varit en ofrivillig tjuvlyssnare igen!

På bussen, strax efter sju imorse. Medelålders kvinna på sätet längst fram lutar sig mot busschauffören, en man i 30-årsåldern med icke-svensk bakgrund.

- Ursäkta mig, men kan du stänga av fläkten? Den blåser kalluft!

- Nej, jag behöver den för att hålla mig vaken.

tisdag, februari 10, 2009

Skrivskolan: Hur man kommer på en idé II

I förra inlägget om idékläckning berättade jag att en bra start för dig som vill skriva och sälja artiklar är att skriva om sådant du känner till. Då slipper du göra massa research som kanske ändå inte leder någon vart.

Om du är ett veritabelt orakel kan du ju hålla på ett tag men för oss vanliga dödliga tar ju expertområdena slut en dag. Och var hittar man artikelidéer då? Svaret är naturligtvis överallt.
Jo, det går att skriva om i princip allt, det gäller bara att hitta rätt vinkel, angreppssätt.

Jag ska kunna sitta vid min dator här hemma, lyfta blicken mot trädgården och kanske skriva en artikel om trädgårdsskötsel för noviser. Det kanske inte låter så originellt, men så tänk ett varv till. Tänk på de senaste årens renoveringshysteri: hur ser det egentligen ut i dessa människors trädgårdar? Totalt förfall eller har renoveringstrenden spridit sig dit också?

Jag ska kunna sitta vid min dator på jobbet, lyfta blicken mot hamnen därnere och kanske skriva en artikel om hur man bäst sätter sin personliga prägel på inredningen i de nybyggda lägenhetskomplexen på andra sidan. (Ja, jag är lite inredningsfixerad - men sån är jag!)

Jag ska kunna sitta på vägen hem och lyfta blicken ut på motorvägen, se en vägskylt och sedan skriva en artikel om Göteborgs "sovstäders" utveckling de senaste, säg 20, åren.

En idékläckarövning jag gjort med flera skrivgrupper, både skolelever och vuxna, ser ut så här:

Idekläckarövning

1. Dela in er i grupper
2. Målet är att ta fram tre reportageidéer med målgrupp unga läsare
3. Leta i tidningarna framför er och hitta nya vinklar bland nyhetsartiklar, notiser, annonser mm



Tidningar är ju en superkälla till uppslag och för att bevisa hur lätt det är så väljer jag ettan på gp.se som den ser ut just nu.


Första artikeln handlar om Obamas stimulanspaket. Här skulle man kunna skriva hur det påverkar USAs unga (och i förlängningen Sveriges), eller om man vill vidga det kan man skriva om skillnaderna mellan Bush och Obamas politik sett ur ett ungdomsperspektiv (abortfrågan, utbildning etc)

Andra artikeln är ett matchreferat. Hmmmm... Jo, men visst kan man skriva något om att Frölunda är ett lag med flest unga supportrar i Sverige (om de är det) eller om deras ungdomsverksamhet. Eller varför inte om hejaklackskulturen inom hockey i stort, det känns väl lite ungt?

Sedan kommer en recension av Lily Allens nya skiva. Leta upp Lilys största Sverigefans och fråga varför hon är så bra (kanske finns det fanclub) eller kartlägg hennes modemissar eller hennes vilda leverne. Eller varför inte skriva något om vilken spottkopp hon blivit i brittisk tabloidpress. Behandlas unga, kända tjejer likadant i Sverige? Varför? Varför inte?

Som ni ser, uppslag till artiklar finns överallt omkring er. Det gäller bara att koppla på idékläckarhjärnan. När man väl har fått fatt i den kan den till och med vara svår att skaka av sig!

Lycka till!

måndag, februari 09, 2009

Noterat: Blogito ergo sum

"I ett halvmörkt rum i en mellanstor svensk stad 2009 sitter en 34-årig kvinna och 'skriver av sig' en vanlig dag. Uppstigning, en tur på stan, kanske något inköp, hemkomst. Till middag grekisk korvpanna med paprika. På teve Äntligen hemma."

Läste ni artikeln om bloggande i gårdagens DN? Ovanstående är hämtat därifrån.
Jag är så otroligt lättpåverkad och tar till mig allt jag läser. En kort stund. Sedan letar jag fram en egen tanke och tror på den.

Alltså läste jag artikeln med lite blossande kinder. Nä, nu vill jag inte blogga mer... Och sedan: Jo, det är ju kul! Och så inlägget nedan. Från er alldeles egna (snart) 34-åring.

söndag, februari 08, 2009

Å så var helgen till ända

Men den var god och mjuk och så en snöstorm på det!

Jag var på biblioteket, jag bar hem en lökväxt (aka En Lisas lördagsgodis). Sedan åkte vi iväg i bilen, hela lilla familjen, och stannade hos en gubbe i skogen där vi brukar köpa ved till kaminen. Men nej, säsongen var till ända, all ved var våt.
Vi for vidare mot varmare breddgrader och fikade med vänner och små barn.

Sista stoppet var hos en fin familj där vi älskade att vara Svenssons med tacos och mello. Vi diskuterade barn och renovering och sedan väckte vi den lille prinsen vid namn Lilla H. En Lisa fick köra hem och vi mötte en snöstorm!

Och idag kom min mamma, min pappa och min bror. Jag tog en bild en kvart innan de kom. (Den som tittar noga kan se att mitt vänstra ben fortfarande är ganska svullet.)

Sedan gick jag upp och tog av mig skorna jag ännu inte kan gå i, satte på mig ett par raggsockor och en kofta och betedde mig som folk.

Efter kycklinggrytan lekte vi i snön. En mjukvit tårta på det.

Snart ska jag mysa med mina biblioteksfynd!


PS Mesta tankarna till en liten, liten Sigurd som föddes på Östra igår. Jag har glömt allt. När tordas man ringa? Om de är på neonatalen? DS

torsdag, februari 05, 2009

Bjuckar på solen

Nu vet jag vad jag ska önska mig! Jag behöver, ja, I crave en solresa! Så nu vet ni.
Fram tills dess ska jag njuta av lite gamla solbilder.

Sambon och Lilla H på Mallis, sep 07

Jag och Lilla H på franska rivieran juni 08

Nu går 34:an...

Fyller snart år igen. Juveler, spa-behandlingar och designerväskor? Nä. En cykelkorg och utökad förvaring här hemma.

Jag lovar, jag är inte så tråkig som ni tror.

onsdag, februari 04, 2009

Grattis Frida!

Om ni inte upptäckt bloggen Husmusen vill jag passa på att tipsa om den. Nu har den ju dessutom fått Stora bloggpriset!

Husmusen aka Frida och jag jobbar just nu tillsammans med ett bloggprojekt som "mitt företag" ska lansera. Kul att få jobba med ett überproffs! Läs om strategin bakom Fridas blogg här.

tisdag, februari 03, 2009

Never mind semlor förresten

Jag måste börja röra på mig igen! Just nu ser min motionskvot ut så här:

mån - fre 4 snabba kortpromenader på kanske sammanlagt 2-3 km om dagen.

mån - sön sjukgymnastikövningar i form av vick på foten, knäböj, benlyft. Ingen påfrestning på fot och ben tillåten.

Min snacks/godistarm jobbar dock på högvarv. Ett exempel på ett vanligt resonemang á la Lisa:

Gillade inte semlan men åt upp den ändå. Tar två tobleronebitar för att trösta mig.

Idag köpte jag en svart spetskjol och ett vitt linne i stl 36. Ska visa upp mig i dem på bloggen i slutet av veckan så kanske jag kan avhålla mig från frossandet.
Möjligen tar jag en bild på mitt ben också när jag ändå håller på!
Sorry to end on such a cliffhanger.

Träningsförberedelser

Som dom här ungefär. Kanske.


Jag vill ha ett par nya Nike midtops lagom till vårsolen. Köp av "trainers" sker dock på egen risk då Sambon alltid är väldigt frikostig med sina åsikter om just dessa skodon. Han är väl ingen fullfjädrad fetischist, men har ett tiotal som han använder regelbundet.

Jag: I wanna get some Nike midtops, black ones with a red....stripe.
Sambon: It's called a swoosh. White sole?
Jag: Dunno. Maybe black.
Sambon: You can't get ones with a black sole. They're for 14-year olds who want to be able to wear that with their uniform.
Jag: Yeah, but we don't wear uniforms in Sweden. And anyway, I'm not at school!
Sambon: You can get them customized though, just like Reeboks.
Jag: Really! (Glad!)
Sambon: Yeah, you just need to get a personal invite to the Nike head quarters.

Äckel päckel

Semmeldagen. Älskar semlor. Sambon köper. MED VANILJKRÄM! Han äter sin med jordgubbssylt?!?!
Var är mandelmassan? Skit också, nu får jag köpa en imorgon igen.

måndag, februari 02, 2009

En Lisa är så ful


Ja, bloggen alltså. Jag vill så gärna få en stund att pyssla med photoshopgrejer och testa mig igenom alla färger i paletten. Men jag har bara inte tid och försöker nu få Sambon att göra en banner åt mig.

Tills dess kör jag på säkra kort. Rött, vitt, grått. En Lisa för själen.

Idag har jag annars varit rätt duktig. Lyckas jag sedan gå och lägga mig i tid blir det en klapp på axeln.

Väcktes vid fem av Lilla H:s morgonrop. Sambon fick honom att somna om, men när min klocka ringde nån timma senare var jag långt ifrån pigg. Låg i sängen och funderade på olika alternativ som skulle ge mig lite tidsfrist, om så bara en halvtimma; ett litet elakt spel jag spelar med mig själv där jag alltid förlorar.
När jag väl masade mig upp hade jag tjugo minuter på mig och sedan dess har dagen gått i ett flygande fläng. Har sååå mycket på jobbet just nu men jag trivs. En skön blandning av planering, strategi och produktion.

Energin räckte till och med till en punktinsats på hemmaplan. Gräddade ett berg av morots-och spenatplättar som (i alla fall jag tyckte) blev jättegoda!

2 dl vetemjöl
4 dl mjöl
2 rivna morötter
200 g upptinad fryst spenat
4 ägg
1 tsk salt
30-50 gran margarin

Blanda mjöl, salt och hälften av mjölken. Vispa bort alla klumpar. Häll i resten av mjölken och äggen och vispa. Tina spenaten i kastrull, riv morötterna. Blanda i tillsammans med det smälta smöret. Grädda och servera med creme fraiche och riven ost!

söndag, februari 01, 2009

Marsch i säng

Bara för att jag fick sova till halvnio i morse är jag nu pigg som en mört TROTS att klockan snart är ÄLVA och TROTS att Lilla H och jag barnkalasade hela eftermiddagen.

Nästa helg är Lilla H bjuden på jacuzziparty. Det tog alltså bara drygt två år innan hans sociala liv blev mer spännande än mitt eget.