tisdag, december 06, 2011

En Lisa testar ett liv (nästan) utan listor

På både en och två och tre bloggar läser jag om listor; alla dessa listor.

För oss som är listfantaster är december månaden då vi riktigt kommer till vår rätt. Till och med den mest inbitne listhatare har svårt att klara december helt utan ( om man inte har en fru/man som gladeligen tar på sig all planering själv). Det är julgodislistan, bjuda på glöggfest-listan, julkortslistan, alla julklappslistor och en höl drös andra.

I år har jag bestämt mig för att minska ned på mitt listeri-extravaganza av två skäl:

1) På jobbet har jag, som är projektledare, självklart en driljard listor av olika omfattning och i olika kanaler. De finns i excel, word, på mejlen, på telefonen, utskrivna, handskrivna, hos leverantörer mm mm. Jag får liksom mitt behov av listor med råge tillfredsställt här.
2) Sambon klagar över att våra normalt mycket angenäma kvälls-snack fram i december alltmer liknar projektmöten. Det där med att vi tillsammans driver företaget Familjen AB är inte riktigt hans melodi.

Om jag trodde att nedbantningen av antalet listor skulle skapa ett regelrätt kaos här hemma hade jag självklart inte haft något val men jag har nämligen upptäckt följande om listor:

1) Om man har gjort en mycket utförlig lista som man t ex tappar bort alternativt måste strunta i pga tidsbrist eller något annat och sedan hittar/plockar upp den här listan typ två månader senare brukar man upptäcka att flera saker glömdes bort men att det gick lika bra ändå!
2) Har man en lista över något blir det lätt att det slinker in rent onödiga saker typ inköp, aktiviteter etc som bara tar tid och pengar i anspråk.

Inför julens festligheter har jag absolut några listor, främst julklappslistor som jag fått på mejl eller själv skickat iväg. I övrigt tänker jag att det mesta löser sig. En sak är jag dock lite orolig över att glömma bort, nämligen presenten till Holgers fröknar. Den ”aktiviteten” hänger liksom inte ihop med något annat. Får nog ta och mejla mig själv en påminnelse om att skriva upp den på väggkalendern därhemma… För kalendern räknas väl inte som lista?

1 kommentar:

Ke.Li sa...

Ojojoj! Hur skall det gå?

Hälsningar från en vän som älskar:
- struktur
- ordning och reda
- att ha koll på läget
- inte lämna något åt slumpen
- listor